2014. augusztus 15., péntek

Dublini hétvége 1. - Temple Bar és Grafton Street

Azt már az első napokban eldöntöttük a spanyol lányokkal (Laia, Rut, Silvia), hogy a hétvégén elutazunk valahova Tullamore-ból, végül a fővárosra, Dublinra esett a választás. A sokévnyi MÁV-val töltött utazás után nagyon jól esett a csendes és tiszta vonat, ami ráadásul gyors és pontos is volt, az ingyen wi-fi meg csak hab volt a tortán. A megérkezésünk után megkerestük a kinézett hostelt, ahol az éjszakát terveztük tölteni, lepakoltunk, majd elindultunk felfedezni a várost.
Dublin egy nagyjábol fél milliós város, és gyalog is át lehet érni a belváros egyik pontjábol a másikba egy óra alatt, szóval egyáltalán nem egy Budapestet kell elképzelni, viszont itt is rengeteg szép és érdekes hely van, a város maga elég pörgős és modern, én azonnal megszerettem. Először teljesen véletlenül a fő bulinegyedben kötöttünk ki, aminek Temple Bar a neve (habár nem egy templomról és nem is egy bárról kapta a nevét), és ami tele van pubokkal, éttermekkel, piacokkal, valamint rengeteg emberrel, miközben folyamatosan szól a zene, mivel minden sarkon áll egy utcazenész és muzsikál, méghozzá nem is rosszul. Be kell valljam, kb. 2 perc után már imádtam a helyet :)

A The Temple Bar nevű bár a Temple Barban
Multikulti
A következő állomás a Trinity College volt, ahol pl. Oscar Wilde vagy Samuel Beckett végzett anno, de jelenleg ide jár a Trónok harcában Joffrey-t alakitó Jack Gleeson is. Ezután jött számomra talán az egész dublini hétvége csúcspontja, a Grafton Street, amit úgy kell elképzelni, mint mondjuk Pesten a Váci utcát, tehát tele van különböző üzletekkel, utcai mutatványosokkal, előadókkal és persze tömve van emberrel. Még egy nagy Disney áruház is van itt, és bár ennek inkább a gyerekek voltak a célközönsége, azért a fél méter magas, beszélő Star Wars-os bábukon én is előszeretettel nyomogattam a gombot a következő "May the force be with you"-ért :D Ami viszont az igazán nagy élmény volt, az az utcai előadók műsora. Őket itt "busker"-nak hivják, és mindenféle van belőlük, megtalálható természetesen a szokásos utcazenész (ha látta valaki a Once (Egyszer) című filmet, a főszereplő ezen az utcán zenél és egyébként a színész akkoriban még tényleg ebből élt), de volt break táncos csoport, cirkuszi artista, homokszobrász, élő szoborcsoport, tényleg minden, kb. 20-30 méterenként váltottak egymást. Amíg a csajok shoprol shopra jártak, addig én órákig kint álltam az utcán és csak bámultam ezeket az előadókat, akik közül kivétel nélkül mindenki nagyon minőségi dolgokat művelt, folyamatosan tapsolt a közönség és óriási hangulat volt.

Utcazenészek a Grafton Streeten
Disney áruház. mely előtt épp elszáll egy nagy buborék
Na ő nem volt ügyetlen...
Ő sem

Homokszobrász és a szobra
Élő szoborcsoport (kivéve a kutya :))
St. Stephen's Green
Az ebédünket a helyi városligetben, a gyönyörű St. Stephen's Greenben fogyasztottuk el, majd egy kis vásárolgatás és kávézás után visszamentünk a hostelba, és készülődtünk az estére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése